Gyakorta kérdezik tőlem, hogy milyen Enneagram könyvet ajánlok jó szívvel – a most indított minisorozatom erre ad választ. Alapnak tulajdonképpen bármelyiket Enneagram könyv jó (bár őszintén szólva inkább a személyes tanulást javaslom, mert vakfoltokat könyvből felismerni…). Minden könyv egy-egy karakter értékrendjét, sikermechanizmusát mutatja be. Ha az Enneagram karakterünk megegyezik az szereplőjével, copy-paste-ben átemelhetünk bármit, ha viszont nem, akkor ne lepődjünk meg, ha a dolgok nem feltétlenül működnek. Jó kuckózást, olvasgatást és boldog ünnepeket.

Horváth Béla: Kelj korán, dolgozz sokat, találj aranyat – egy Nyolcas élettörténet

Számomra több szempontból is különösen kedves, érdekes és tanulságos ez a könyv. Egyrészt, mert hat éven keresztül volt szerencsém együtt dolgozni Horváth úrral, tehát nekem is egy időutazás. Másrészt, mert a könyv egyszerre mutatja be őt kívülről és belülről.

Nézzük, akkor, hogy mi is van a sorok között- vagy sorok fölött.

A Nyolcas életcélja, hogy megharcolja (a szó szoros és átvitt értelmében) az álmait. Önmagában és másban is az erőt, határozottságot és cselekvőképességet tiszteli legjobban. Már a könyv fülszövegében is azt üzeni az unokáinak és a mai fiataloknak, hogy „Kelet-Európában is lehet nagyot álmodni”.

Belülről nagyon határozott, amit a világ öntörvényűségnek lát. Legkedvesebb példám erre, amikor az NN-es fejezetben leírja, hogy milyen durván komoly pénzbüntetéseket fizettek azok, akik nem megfelelően öltöztek, viselkedtek vagy késtek. Én magam is támogattam ily módon a Vakok és Gyengénlátók Alapítványát. Nem egyszer. „Volt, akitől párt percért fél évre elvettem a mobilját, mást meg ötvenezer forintra büntettem” (1994-at írunk!) Téves gondolat, hogy ez hatalomfitogtatás: a Nyolcas ezer százalékban hiszi, hogy az ügyfeleknek tőle a legjobbat kell kapniuk, és ezt a viselkedésminták megváltoztatásával érheti el.

A Nyolcas „halála” a gyengeség, döntésképtelenség. Ezt rengetegen félreértik. Domináns alkat lévén a környezet sokszor azt gondolja, hogy a behódolás, meghunyászkodás a jó taktika vele szemben. Most szólok, ha a főnököddel szemben ez beválik, bátran lehúzhatod a Nyolcas listáról. Béla sem félt erős, karizmatikus embereket maga köré vonzani, hiszen akár ellenük, akár velük harcol, mindenképp izgalmasabb, ha van vér a …-ban. Egy másik Nyolcas, Churchill szavaival élve: „Nincs semmi pezsdítőbb annál, mint amikor rálőnek az emberre, de nem találják el.”  – szóval inkább lőjön rám, mint hogy ne tegyen semmit.

Egy volt beosztottja szavait idézve:

„Azt hiszem, akkor kicsit megorrolt rám. Nem azért, hogy nemet mondtam, hanem azért, mert egy hónapig vacilláltam, míg meghoztam a – most már úgy gondolom – rossz döntést.”

A hölgy nagyon jól ismerte őt és érezte, hogy válasz mikéntje volt a nagyobb gond. A Nyolcasok többsége azonban egy ilyen esetben (aminek nincs kiemelt jelentősége) nem haragszik hosszan, egyszerűen csak az illető kikerül a képből és pont.

Mind a kommunikációját, mind a mindennapjait a cselekvés hatja át. Elég a könyv címét megnézni, de gyakorlatilag minden mondatára igaz, hogy csak cselekvő igék vannak benne.

A legtöbb karakter még az életben is igyekszik elkerülni, hogy ellenségei legyenek, az pedig, hogy megszólaltassa őket a saját életrajzi írásában, teljességgel lehetetlennek tartja. Nem így Horváth úr. A megszólaltatottaktól kap hideget-meleget.

„Szerintem nem ellenségei vannak, inkább utálják őt, de hogy pontosan mennyien, arra tippem sincs… Egy biztos: konfliktuskerülő ember nem, tud vele jól dolgozni, mert vagy elmenekül a cégtől, vagy marad, de megfélemlítve dolgozik”.

Ez gyakorlatilag szórul-szóra szerepel az Enneagram vezetői tréning slide-ján. Ha valaki tényleg olvas a sorok között, segítek: a kulcsszó nem a megfélemlítés, hanem a konfliktuskerülés .

Bár sosem találkozhattam vele, de Horváth úr leírása alapján megkockáztatom, hogy az édesapja is Nyolcas volt. Olyan mértékű tekintélytiszteletet, mint ő, más karakter nem nagyon tud egy Nyolcasból kiváltani.

Meghatározó élmény Nyolcassal együtt dolgozni. Nekem is az volt. Bármeddig is tart, tuti nem felejti el az ember.

A könyve végén elhangzó üzenet pedig azt gondolom tökéletesen elmondja, hogy hogyan is gondolkodik ez a karakter vezetőként, apaként, emberként:

„..merj nagyot álmodni, tanuld ki a szakmát, lépegess előre, legyen mindig egy víziód, és ha kell, legyen erőd új és új dolgokat kipróbálni.