Az Enneagram rendszerében gyakori tévesztési lehetőség az 5-ös és 9-es karakter. Mindketten tudnak nagyon okosak lenni, hatalmas lexikális tudásra szert tenni, komoly elméleti szakemberekké válni. Hogy valódi példákat mondjak: Albert Einstein 9-es karakter, Marie Curie 5-ös karakter, John Nash 5-ös karakter, Neumann János 9-es.

Az Enneagrammal való ismerkedés során a tudásvágyat általában az Ötössel azonosítjuk, a valódi különbség azonban, az alapérzelem. A Kilences testkarakter, az Ötös fejkarakter. És itt jön a képbe Sheldon, akinek hálásak lehetünk, hogy a Big Bang Theory-ban kitanít minket. Sheldonban a producerek és a szövegírók összegyúrtak egy „nagyonszerethetőkocka” karaktert, akinek látszólag egyáltalán nincs köze a fizikai valósághoz – de ha jobban megnézzük, akkor nagyon is. Választottam pár idézetet, aminek közös jellemzője, hogy bár teoretikusan indul, a csattanó mindig nagyon is földközeli, és bizony Sheldontól származik:

Leonard] Emlékszel, amikor a netről akartál úszni tanulni? 
[Sheldon] Meg is tanultam úszni!

[Leonard] Itt a padlón?

[Sheldon] A technika átültethető… csak nem kívánok vízbe menni.

[Leonard] Akkor meg minek kell úsznod?

[Sheldon] Olvadnak a jégsapkák, a jövőben az úszás nem döntés kérdése lesz!!!

Leonard] Pennynek: Tudom, hogy a költözködés stresszes dolog, és észrevettem, hogy amikor engem stressz ér, a jó étel és társaság megnyugtató hatású. Továbbá a curry természetes hashajtó, és ugye mondanom sem kell, hogy ha tiszta a vastagbél, az csak egy gonddal kevesebb!

[Sheldon] Leonard, szerintem egy ebédmeghívás kontextusában nem szerencsés a bélmozgást emlegetni…

[Sheldon] Szükségét érzem, hogy megvizsgáljuk az okozati láncot. „A” esemény: egy gyönyörű nő áll pucéran a kádunkban. „B” esemény: átmegyünk a fél városon, hogy visszaszerezzünk egy TV-készüléket az említett nő volt barátjától. Kérdés: mely létezési síkon van akár fél racionális összefüggés a kettő között??

[Leonard] Megkért egy szívességre, Sheldon…

[Sheldon] Óóóh, meglehet, hogy ez az utunk proximális oka, de mindketten tudjuk, hogy ez csak a magasabb szintű disztális ok ellenében létezik, ugye??

[Leonard] Azaz?

[Sheldon] A farkaddal gondolkodsz.

Leonard és Sheldon összevesztek, Sheldonnak emésztési gondjai vannak :)]

[Penny] Beszélj vele! Biztos hogy meg tudjátok oldani… 
[Sheldon] Feltétlenül jobb, mint az én tervem!

[Penny] Az mi volt?

[Sheldon] Egy erős hashajtó.

Azt hiszem a salakanyag kibocsátásnál talán nem is kell tovább mennünk, hogy megérezzük – Sheldonnak igencsak van kapcsolata a praktikummal és a fizikai valósággal, még ha sajátságosan éli is meg. Vagyis Kilences.

Ezért is tud a karakter olyan szerethető, vicces, és a kiakasztóságában is megbocsájtást kiváltó figura lenni. Az őt megszemélyesítő Jim Parsons is Kilences (csak így áll meg a figura), aki egy interjúban azt mondta, hogy Sheldon szerethetőségének egyik záloga, hogy a forgatókönyvírók nagyon ügyelnek, hogy úgy írják meg a szövegeket, hogy elvegyék Sheldon szavainak az élét. Na, ezt tudják a Kilencesek tökéletesen – vezetőként, társként, barátként egyik legnagyobb erősségük – és persze vágyuk – hogy ha valamit lehet úgy csinálni, hogy ne feltétlenül bántsunk másokat, akkor válasszuk azt. … És persze arról már nem a Kilences tehet, ha ez nem mindig sikerül.

Köszi Sheldon!