Pink különc. A Négyes is különc. Apukám is az volt, sőt a lányom matektanár nénije is az. Viszont hármuk közül csak egy Négyes van. Aki nem Pink és nem is a matektanár. A Négyes az Enneagram rendszerén belül szeretet (image) karakter. Az érzelmek, a kapcsolódás számára alap. Direkt kapcsolata van az érzelmekkel; éli, generálja, használja, túlfűti, kiváltja azokat. Nem kell közvetítő csatorna, hogy tudjon velük mit kezdeni. Nemrég olvastam, hogy Pink lányát csúfolták a suliban, ami felzaklatta a kislányt. Pink – a helyzetet kezelendő – készített egy prezentációt a gyereknek, amin keresztül igyekezett elmagyarázni neki, hogy mit is jelent másnak lenni, és hogy az rendben van. Az adekvát válasza egy nehéz helyzetre (mert ha bántják az ember lányát az ugye nehéz), hogy értelmet vitt a dologba. Magyarázatot adott. Ez homlokegyenest más Edith Piaf esetében, aki azt mondja, hogy: „Meg akarom ríkatni az embereket, még akkor is, ha nem értik a szavaimat.” Vagyis nyugodtan lépjük át a megértést, úgysincs jelentősége, hiszen az érzés megvan.

Tehát a kérdésre, mely szerint „Ha Pink sem Négyes, akkor ki?” az egyik helyes megfejtés Edith Piaf. És persze apukám. A pénzhez való viszonya is pont annyira volt gondolatilag jól felépítve, mint Edith Piaf-é, aki ezt mondta: „A pénz? Hogy hogyan vesztettem el? Soha nem vesztettem el. Egyszerűen csak sosem tudtam, hogy hova lett.” És ha már itt tartunk, Négyes a magyar néplélek is. Különös és erős kötődésünk van a szépséghez, a fájdalomhoz, a meg nem értettséghez, az egyediséghez. A magyar népzene ugyanazt tudja, mint Edith Piaf – annak is megérinti a lelkét, aki egy szót sem tud magyarul. Az érintés pedig egyszerre mély, felkavaró és gyönyörű. És ha még visszacsatolunk Pinkre – kizárt, hogy egy Best of Pink albumon egy sírós portré legyen. Sem neki nem tűnne jó marketing ötletnek, sem a külvilágnak. Ehhez Négyesnek kell lenni.

A lényeg nem a különcségben rejlik tehát, hanem hogy hol és hogyan kapcsolódunk az élethez és egymáshoz.

Pinket pedig szándékosan nem árultam el, mert akkor lesz miről írnom a jövő héten. Bár sokan szerintem már kitaláltátok.