Tréningeken sok filmbejátszást használunk, hogy megmutassuk egy-egy karakter energetikáját. Ahhoz, hogy megleljük az Enneagram titkos kincseit, fontos, hogy elengedjük a viselkedési szintet, és arra koncentráljunk, hogy mi az az energia, amivel az adott karakter formálja a világot – bárhogy is teszi. Vivien (és persze Julia Roberts) remek példája ennek.

A Kettes karakter az Enneagramban értelmezésekben általában a segítő nevet kapja, hiszen alapenergetikája, hogy másokon segítsen. A tréningeken ezért jópár fejkarakter Hatos, és testtudatos Kilences egyből úgy gondolja, hogy ide tartozik. Hisz tudnak róla, hogy támogatják a családjukat, gondoskodnak a kollégákról, akár még csokit is visznek egy-egy nehezebb értekezletre. A bölcsebbek még azt is szokták tudni, hogy kéretlen jótanácsokkal is ellátják a holdudvarukat. Ez mind szép, de önmagában még kevés a Ketteshez.

És persze az is igaz, hogy amikor megnézünk egy-egy bejátszást, akkor azért a fejkarakter Hatosok ellamentálnak azon, hogy „oké, de miért nem hagyja abba a tanácsadást, amikor a férfi szól neki, hogy nem akar beszélni az apja haláláról”, és azzal nyugtatják magukat, hogy „persze, nem elég okos, hisz csak egy örömlány„. És persze a testtudatos Kilencesek is úgy tudják, hogy csak addig ilyen „sok” a nő, amíg meg nem szerzi a pasit, utána majd nyilván sokkal békésebb, visszafogottabb lesz. Hát nem.

Annyira megörültem, amikor nemrég beleakadtam egy cikkbe arról, hogy hogyan is változtatta meg Julia Roberts a Pretty Woman forgatókönyvét. Mint kiderült, az eredeti történet szerint Viven drogfüggő és nem is tündérmese a vége. Castingoltak sok más színésznőt is, többek közt Sandra Bullock-ot és Meg Ryan-t. Majd jött Julia, és megváltozott a film. Mert vele hihetővé válik egy olyan mese, ahol az érzelmi szálak a dolgok mélyén átírják a történetet. Na, ezt tudja a Kettes energia.